Archive for the ‘ΠΟΛΗ – ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ’ Category

Το 1/3 του χρόνου του ΙΧ κάνει ο ποδηλάτης στο κέντρο της πόλης!

bicycle-albert-einsteinΜε αφορμή την εβδομάδα κινητικότητας η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου:«Κόντρες» στο κέντρο της Πόλης – Ποδήλατο vs Αυτοκίνητο vs Mέσα Μαζικής Μετακίνησης

Οι διαγωνιζόμενοι ξεκίνησαν στις 9.10 το πρωί με αφετηρία τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και με στόχο να φτάσουν στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ στην Οδό Εγνατίας. Σε μία απόσταση 2,5 χλμ

ο ποδηλάτης έφτασε σε 7′ 19”

ο πεζός που μετακινήθηκε με την αστική συγκοινωνία χρειάστηκε 12′ 46”.

ο χρόνος του ΙΧ (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου για στάθμευση) ήταν 20′ 32”. (more…)

Δεντροφύτευση …έγκλημα!!

Συμβολική συμπύκνωση του παραλογισμού που κυριαρχεί στην Αθήνα θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την αυριανή δίκη των τριών πολιτών που είχαν συλληφθεί το 2007 για δενδροφύτευση στο Πεδίο του Άρεως. (more…)

Μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ.

ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΙΝΔΟΥ ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

1106019

Η Τοπική Πολιτική Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων υποστηρίζει περισσότερο τη λύση της Σίνδου παρά εκείνη του Λαγκαδά για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ για λόγους περιβαλλοντικούς, συγκοινωνιακούς και αστικού σχεδιασμού.

Επίσης, θεωρεί απαραίτητη και την περαιτέρω διαβούλευση για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της πόλης της Θεσσαλονίκης. (more…)

“Μένουμε Θεσαλλονίκη ρε!”

Δροσερή ματιά ανθρώπων που σπουδάζουν δημοσιογραφία και ταυτόχρονα κάνουν το κέφι τους

Φίδια στην πόλη

p5200775SmallΑκούγεται παράξενο αλλά στους ανθρώπους του Σταθμού Α’ Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ δεν προκαλεί έκπληξη: μπορεί να συναντήσει κανείς φίδια μέσα στην πόλη, ακόμη και στο κέντρο, όπως ο λαφιάτης (Elaphe quatorlineata) που έκανε βόλτα στα Πατήσια με συνοδεία…περιπολικού της Αστυνομίας, η οποία και μας κάλεσε να τον παραλάβουμε. Συχνά επίσης συναντάμε σπιτόφιδα (Zamenis situla), νερόφιδα (Natrix) σε παραποτάμιες συνοικίες, (more…)

«Βουλιάζει» η υποθαλάσσια

8es-niki paraliaΠαρελθόν πάει να γίνει η υποθαλάσσια αρτηρία, ένα από τα δύο έργα-«σημαία» της Θεσσαλονίκης -το άλλο είναι το μετρό. Η κοινοπραξία, στην οποία το 2006 είχε κατακυρωθεί το έργο, απέλυσε χθες τους 20 από τους 22 εργαζόμενους -επιστημονικό προσωπικό- του έργου, γιατί πλέον δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Είχε προηγηθεί, πριν από 2 εβδομάδες, συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά με τον επικεφαλής της κοινοπραξίας κι ενώ εκκρεμεί αίτημα των τραπεζών που χρηματοδοτούν το έργο για συνάντηση μαζί του έως τις 9 Ιουλίου.

(more…)

Απομάκρυνση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

____1_~1Την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης σε πρώτη φάση και από τις εθνικές οδούς ακολούθως ξεκίνησε από χτες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την έγκριση της πίστωσης 200.000 ευρώ και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης…. (more…)

24 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάζεται από το 1999 σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη γνωριμία τους με τους εναπομείναντες αστικούς βιότοπους.
(more…)

Aπό τη βιοκλιματική στην οικολογική δόμηση

Ομιλία του Κ. Τσίπηρα στις 27.4.09 στη Θεσσαλονίκη (more…)

Οι κάτοικοι ξαναστήνουν το πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Δενδροφύτευση την Κυριακή 29 Μαρτίου.
(more…)

Οι πόλεις μας, ένα απέραντο γκαράζ και αυτοκινητοδρόμιο

Θέλουμε οι πόλεις που ζούμε να μοιάζουν με τη Ζυρίχη, το Παρίσι και την Κοπεγχάγη ή με το Καράτσι, το Λάγκος και το Κάιρο; -Κείμενο: ΠΕΖΗ – Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών.
(more…)

Συνεχίζεται η μάχη για το Χωροταξικό του Τουρισμού. Υπόγραψε και εσύ!

Νέα προσπάθεια ΥΠΕΧΩΔΕ να περάσει το Χωροταξικό του Τουρισμού

Το ΥΠΕΧΩΔΕ όρισε νέα ημερομηνία ψηφοφορίας στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για το Χωροταξικό του Τουρισμού στις 4 Φεβρουαρίου 2009. (more…)

Ημέρα λευκού μπαστουνιού

Στις 15 Οκτωβρίου διαμαρτυρία ενάντια στη στάθμευση Ι.Χ. αυτοκινήτων πάνω στα πεζοδρόμια (more…)

Αγωγή ποδηλάτη κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ζητά αποζημίωση 16.000 ευρώ λόγω τραυματισμού του σε τρύπα στο πλακόστρωτο της παραλίας (more…)

Θεσσαλονίκη: Σε αναζήτηση ποιότητας ζωής

Άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου (more…)

Απαράδεκτη η ανάπλαση της παλιάς παραλίας

Ελάχιστο πράσινο και πολύ τσιμέντο. Φωτογραφίες από τα έργα. (more…)

Περαία, Περαία – Τσίκι, τσίκι την παίρνει το κύμα

Προφητικός ο Rodolfo Chikilicuatre – με το Baila el chiki chiki, έφτασε ως τη Eurovision, επισημαίνοντας ότι η Περαία κινδυνεύει:

http://panosz.wordpress.com/2008/06/23/diadromos/

Οικολογικά αντι-βραβεία 2008

Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

(more…)

Προστασία της παραλίας στο Καραμπουρνάκι (Δήμος Καλαμαριάς) από την δόμηση,

Kήρυξή της σε «ιστορικό τόπο» και «περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους»

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη, Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού
Η παραλία στο Καραμπουρνάκι του Δήμου Καλαμαριάς απειλείται άμεσα με οικοδόμηση. Έχουν εκδοθεί δύο οικοδομικές άδειες από ιδιώτες και ετοιμάζεται τρίτη από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε οικόπεδό της επί της παραλίας έκτασης 10 στρεμμάτων. (more…)

Χωράει η Πλατεία Συντάγματος στο Κάτω Χαλάνδρι;

190308_01.jpgΟι Οικολόγοι Πράσινοι της ΒΑ Αθήνας αντιτίθενται στην μεταφορά του υπουργείου Οικονομίας στο Κάτω Χαλάνδρι, πίσω από το Νομισματοκοπείο, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και θα είναι παρόντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 19 Απριλίου (12 το μεσημέρι, στην είσοδο του Νομισματοκοπείου στη Λ.Μεσογείων)
Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος. Ένα ολόκληρο 8ώροφο οικοδομικό τετράγωνο δεν αρκεί να χωρέσει τις υπηρεσίες του, που επεκτείνονται και σε αρκετά ακόμη κεντρικά κτίρια.

(more…)

Εκδήλωση για την παραλία της Καλαμαριάς

170408_01.jpg

Την Παρασκευή 18/4 και ώρα 20:00 στο θέατρο της Χηλής (1ο Λύκειο Καλαμαριάς) διοργανώνεται εκδήλωση για την Παραλία της Καλαμαριάς:

– Παραλία Αρετσούς
– Remezzo
– Κόδρα – Μ. Έμβολο
– Παραλία Καραμπουρνάκι
– Υποθαλάσσια Αρτηρία

Επειδή δωρεάν δεν σημαίνει υποβάθμιση
και διασκέδαση δεν σημαίνει κατανάλωση

σας καλούμε σε μια συζήτηση όπου θα εκθέσουμε τις προτάσεις μας για μια Δημόσια και Ελεύθερη Παραλία

Διοργάνωση:
Επιτροπή κατοίκων για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας Αρετσούς
& Πειρατές της Παραλιακής (more…)

Δράσεις για μια ανθρώπινη πόλη

«indy.gr»

Το Σαββατοκύριακο 12-13 Aπρίλη, εκατοντάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, διεκδίκησαν το δικαίωμά τους σε μια ανθρώπινη πόλη με περισσότερους κοινόχρηστους χώρους και λιγότερο τσιμέντο και εμπορικά μεγαθήρια.

(more…)

Διεθνές συνέδριο “Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο: Βιώσιμες πόλεις και τοπική διακυβέρνηση”

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει στην Αθήνα, στις 17-18 Απριλίου 2008, το διεθνές συνέδριο Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο: Βιώσιμες πόλεις και τοπική διακυβέρνηση (Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, 1ος όροφος).
Το συνέδριο Χτίζοντας Οικο-Γειτονιές στη Μεσόγειο θα συγκεντρώσει δεκάδες ερευνητές, ειδικούς, εκπροσώπους της διοίκησης, τοπικών αυτοδιοικήσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. (more…)

Πεζοδρόμια για τους πεζούς και όχι για τα αυτοκίνητα!

140408_06.jpg«Σεβασμό στους πεζούς» απαίτησαν πολίτες που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 12 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών – ΠΕΖΗ και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.

 

(more…)

Δενδροφύτευση αντίστασης στον Ελαιώνα

110408_011.jpgΗ Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα καλεί σε δενδροφύτευση την Κυριακή 13 Απριλίου. Συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στο σταθμό μετρό Ελαιώνας.
Την Κυριακή 13 Απριλίου δίνουμε τη μάχη του Ελαιώνα.
Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν.

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το μοναδικό αδόμητο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Γιατί και το «μπλοκ της τσιμεντοποίησης» επιχειρεί να λάβει τις κρίσιμες άδειες και να ξεκινήσει το έργο αλλά και το κίνημα των πολιτών κορυφώνει την αντίσταση του. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Και πρέπει να τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ.

Σας καλούμε να συμμετέχετε δραστήρια και πρωταγωνιστικά, όπως μέχρι σήμερα, στη δενδροφύτευση αντίστασης στις 11.00 π.μ. στο σταθμό μετρό Ελαιώνας. (more…)

Έχουμε το δικαίωμα να περπατάμε σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΕΖΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ
Πορεία πεζών με καροτσάκια για να πάρουμε την πόλη μας πίσω! Να σταματήσουμε επιτέλους την καθημερινή υποβάθμιση της ζωής μας.
Το Σάββατο 12 Απριλίου, στις 12.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). (more…)

2.000 ποδήλατα στο κέντρο της Αθήνας

070408_05.jpg

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ:
http://s265.photobucket.com/albums/ii239/localathens/6%20apriliou/

Eκδήλωση για την βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην Καλαμαριά

070408_01.jpgΤην Τετάρτη 9 Απριλίου η ομάδα περιβάλλοντος της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς οργανώνει παρουσίαση-συζήτηση για την «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ και τις εφαρμογές της στα Δημόσια , Δημοτικά κτίρια και Σχολεία….και όχι μόνο».
Ομιλήτρια η Αρχιτέκτων Μηχανικός και Νομαρχιακή σύμβουλος Θεσνίκης της ‘Οικολογίας- Αλληλεγγύης’ Δήμητρα Γωγάκου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στα γραφεία της κίνησης Σάντας 7 και Καραολή Δημητρίου (Διαγωνίως απέναντι από την ταβέρνα ‘Απάγγιο’). Τηλ. 2310-415435.

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας

030408_05.jpg
Αφίσα για την ποδηλατοπορεία της Θεσσαλονίκης

-Επειδή η κατάσταση με τα αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα δεν πάει άλλο
– Επειδή δεν παζαρεύουμε ούτε τη ζωή μας ούτε την ποιότητα ζωής μας
-Επειδή απλά αγαπάμε το ποδήλατο και τον ποδηλατικό τρόπο ζωής
– Επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε όλο σχέδια και κούφιες υποσχέσεις
· Αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στην ελευθερία, στην ασφαλή μετακίνηση, στην καθαρή ατμόσφαιρα, στην αξιοπρέπεια

(more…)

«Θεσσαλονίκη: Ανάπηρη πόλη»

Ένα σπάνιας ομορφιάς κείμενο δημοσιεύεται στη διεύθυνση
http://www.disabled.gr/lib/?p=15940
και έχει γραφτεί από τον Κώστα Μπαϊρακτάρη, καθηγητή ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πολύ σύντομα οι φοιτητές του πρόκειται να διοργανώσουν εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ανάπηρη πόλη» και θα είναι μια από τις πολύ λίγες αυθεντικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν κανένα κίνητρο αλλά προκύπτουν αυθόρμητα.