Archive for the ‘ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ’ Category

Αυθαίρετο κτίσμα στον Όλυμπο (σε υψόμετρο 2450 μ.)

Xristaki_me_kalyvaΠολλοί φορείς και πολίτες έχουν διακηρύξει δημόσια ότι ο Όλυμπος, ο ανεκτίμητος αυτός πλούτος φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς, δεν προστατεύεται πραγματικά! (more…)

Οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων φυσικών περιοχών της χώρας μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό ως το τέλος του έτους

naturaΗ αδιαφορία της (προηγούμενης πλέον) κυβέρνησης για το μέλλον της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αναδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο, στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29/8. Γεγονός συνηθισμένο που ίσως εξηγεί το γιατί αυτή δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το μόνο κόμμα που ήταν παρόν στην συνέλευση, (more…)

Το 7ο τροχαίο με θύμα αρκούδα στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

bear-hubcap-460_793498c

Το 7ο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα στην Εγνατία Οδό, κοντά στον κόμβο των Μαυραναίων.

Η ενήλικη αρσενική αρκούδα ήταν περίπου 25 ετών και κυριολεκτικά πολτοποιήθηκε από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα 3 αυτοκινήτων. (more…)

Προειδοποιητικές πινακίδες για το πέρασμα αρκούδων στην Εγνατία Οδό

arcturosΜετά από 6 επίσημα καταγεγραμμένα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες και 4 ακόμη περιστατικά που μας κατήγγειλαν οδηγοί χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά το ζώο από την άνοιξη του 2009, τοποθετήθηκαν οι πρώτες προειδοποιητικές πινακίδες στη Δυτική Μακεδονία και σε σημεία που αποτελούν πέρασμα για την αρκούδα. (more…)

Μόνον ενωτικοί αγώνες θα αποτρέψουν την εκτροπή του Αχελώου

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Τρικάλων διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (more…)

Διαδήλωση κατά του φράγματος του Αχελώου στη Μεσοχώρα

DSCF8364a Διαδήλωση κατά του φράγματος του Αχελώου, που έγινε στη Μεσοχώρα. Η πορεία της διαδήλωσης ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί της Κυριακής 9/8 με αυτοκίνητα, από το κέντρο του χωριού και κατέληξε πάνω στο φράγμα. Στην διαδήλωση συμμετείχε και ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος (more…)

Όχι στην ιδιωτική Θηροφυλακή και στην απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας

arkas-1Την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πρόσληψη εκατοντάδων ιδιωτικών θηροφυλάκων δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και τονίζουν την πάγια θέση τους για στελέχωση και αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.
Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται να παίρνουν την πρωτοβουλία και ανακοινώνουν κάτι νέο σχετικά με τη δασική πολιτική της χώρας, έστω κι αν τίποτα άλλο δεν έχει συντελεστεί στην κατεύθυνση αυτή την τελευταία διετία τουλάχιστον. (more…)

Ανύπαρκτη σχεδόν η παρακολούθηση της βιοποικιλότητας

biodiversityΕρώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Μ. Τρεμόπουλου

Μεγάλο έλλειμμα στη σχετική περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εντοπίζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και ζητάει μέτρα και δεσμεύσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των οικοτόπων και των ειδών τους. (more…)

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Κινείται νομικά για την έλλειψη μέτρων προστασίας της λίμνης, μετά τις δράσεις των Οικολόγων Πράσινων.

DhmasΣήμερα επιβεβαιώθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας για την αποτυχία της να λάβει κατάλληλα μέτρα προστασίας της Κορώνειας, ενός από τους πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς υγρότοπους, παρόλη την προσπάθεια εφησυχασμού της κοινής γνώμης που έγινε χτες από στελέχη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να αποσταλεί μια πρώτη γραπτή προειδοποίηση για την αποτυχία της να εφαρμόσει τα νομικά μέτρα και το πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι απαραίτητα για την περιοχή. (more…)

Κορώνεια: Κινητοποιείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μετά την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

Koronia 09-06-20Έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί ειδική συνάντηση για να εξετάσει τις καταγγελίες για τα συγχρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Συνοχής έργα και δράσεις. Ταυτόχρονα, έφτασε ήδη η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων και προειδοποιεί ότι θα λάβει μέτρα. (more…)

Και άλλη αρκούδα νεκρή στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Γρεβενά – Ιωάννινα

arkuda20Μια αρσενική αρκούδα περίπου 185 κιλα, βρήκαν τραυματισμένη στις 9 το πρωϊ τα μέλη της Καλλιστώ που κλήθηκαν να πάνε στο νέο τμήμα της Εγνατίας Οδού μεταξύ Γρεβενών -Ιωαννίνων. Τα μέλη της οργάνωσης βρήκαν την άτυχη αρκούδα να ψυχοραγεί στην άσφαλτο, η οποία μετά απο 1 ώρα περίπου άφησε την τελευταία της πνοή. (more…)

Διημερίδα «Φύση 2000» οι περιοχές του Κάτω Ολύμπου, Αν. Κισάβου, Τεμπών και το Δέλτα του Πηνειού

Παρουσίαση του προγράμματος ΕΠΠΕΡ: «Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση» και αποτίμηση από την υλοποίησή του 26 και 27 Ιουνίου 2009, Κέντρο Ενημέρωσης «Δρυας», στον πρώην Σιδ. Σταθμό Τεμπών. (more…)

Δάση: Θα γίνουν και φέτος στάχτη λόγω ανυπαρξίας πολιτικών;

trikparnitha01Συνέντευξη τύπου για το θέμα των δασών δόθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου. Στη συνέντευξη μίλησαν ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, και η Βασιλική Νάκου, συντονίστρια στα θέματα δασικής πολιτικής των Οικολόγων Πράσινων.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χρυσόγελος «Με σημαντικές πυρκαγιές σε ήδη ταλαιπωρημένες δασικές εκτάσεις άρχισε και το φετινό καλοκαίρι, επαναφέροντας στη μνήμη μας την αγωνία και το φόβο που ζήσαμε τα δύο περασμένα “καυτά” καλοκαίρια. (more…)

ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

normal_perivallon72-1

Η αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθούμε δεν έχει μέλλον, όπως αποδεικνύεται από την κρίση στην οποία έχουμε οδηγηθεί, κρίση που είναι ταυτοχρόνως οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική / κλιματική. Σε καθημερινό επίπεδο έχουμε υιοθετήσει ένα καταναλωτικό μοντέλο που δεν είναι βιώσιμο με βάση τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, τις αντοχές του περιβάλλοντος και του πλανήτη, την κοινωνική δικαιοσύνη, πολύ περισσότερο που σήμερα το 20% του πληθυσμού της Γης καταναλώνει το 80% των φυσικών πόρων. (more…)

Η Κυβέρνηση για τις Προστατευόμενες Περιοχές: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

natura_2000Πριν μερικές μέρες μόλις ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δήλωνε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ότι «το περιβάλλον είναι μεγάλη προτεραιότητα που πρέπει να υπηρετείται όχι με λόγια, αλλά στην πράξη», ενώ στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Προστασία της Βιοποικιλότητας – πέρα από το 2010» τόνισε ότι: “στη νέα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, διαθέτουμε από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο πάνω από 4 δις ευρώ για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε συστήσει μέχρι στιγμής 27 Φορείς Διαχείρισης για περιοχές Νatura 2000 και έχουμε εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

Παρέλειψε(?), όμως, να μας πει ότι η Διϋπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον ίδιο και με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά στις 26 Μαΐου αποφάσισε «καταργήσεις και συγχωνεύσεις 255 επιχειρήσεων και υπηρεσιών του Δημοσίου», μεταξύ των οποίων και οι 29 Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) των Προστατευόμενων Περιοχών. (more…)

«Οδηγοί για το Περιβάλλον»: Αναλαμβάνοντας τοπική δράση

Αρωγή στις προσπάθειες των περιβαλλοντικών ΜΚΟ ανά την Ελλάδα επιδιώκει να παράσχει το WWF Ελλάς μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος για την κωδικοποίηση και διάχυση τεχνογνωσίας που αφορά τόσο στην αντιμετώπιση τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων όσο και στη λειτουργία των περιβαλλοντικών ΜΚΟ.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται η παραγωγή δέκα εγχειριδίων με γενικό τίτλο «Οδηγοί για το Περιβάλλον» και η αντίστοιχη οργάνωση παρουσιάσεων και εργαστηρίων σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, την Πάτρα τη Θεσσαλονίκη την Αθήνα και το Ηράκλειο. (more…)

O Γιώργος Κατσαδωράκης υποψήφιος ευρωβουλευτής

O Γιώργος Κατσαδωράκης, Δρ Βιολόγος-Ορνιθολόγος, Ειδικός Διαχείρισης & Ερμηνείας Περιβάλλοντος συμμετέχει στις τιμητικές θέσεις του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Γιώργος Κατσαδωράκης, 51 ετών, συνεργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος με περιβαλλοντικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις κι έχει διακριθεί για την προσφορά του στη μελέτη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Για το έργο του και τη συμβολή του στη δημιουργία του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, ο Γ. Κατσαδωράκης τιμήθηκε το 2001 με το διεθνές βραβείο Goldman, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να λάβει περιβαλλοντικός ακτιβιστής. (more…)

Για τον Σαρωνικό

Δημιουργήθηκε Δίκτυο φορέων και πολιτών για δράση στο Σαρωνικό και καταθέτει προτάσεις. (more…)

Ο Ασωπός στο ευρω-Κοινοβούλιο

Σχετικά δημοσιεύματα: (more…)

Η Κορώνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Στοιχεία για την πορεία των έργων αποκατάστασης της λίμνης Κορώνεια κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. (more…)

Σειρά δράσεων στις Βρυξέλλες για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού, της Κορώνειας και του Κορινθιακού

asopos-brusells-2 Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (Βοιωτία), με την υποστήριξη των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, έφεραν το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού αλλά και της Κορώνειας και του Κορινθιακού με μια σειρά δράσεων, το διήμερο 14 και 15 Απριλίου, στις Βρυξέλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δείξουν ότι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα ευρωπαϊκής σημασίας όπως η ρύπανση του Ασωπού δεν μπορεί πλέον να κρύβεται από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές κάτω από το χαλί. (more…)

Λειτουργική κατάληψη των διοδίων Σχηματαρίου

Πολίτες κατέλαβαν τα διόδια και άφηναν τα οχήματα να περνάνε τζάμπα, ενημερώνοντας τους επιβάτες για το έγκλημα του Ασωπού και του Ευβοϊκού.
(more…)

Ασωπός: κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου

Σειρά οργανώσεων καταγγέλλουν το έγκλημα.
(more…)

Διαρροή πετρελαίου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ

Απομονώθηκε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, πριν διαφύγει στα αρδευτικά κανάλια. (more…)

Τοξικό νέφος πνίγει την Ελλάδα

Μετρήσεις και εξετάσεις στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης εντόπισαν 9 βαρέα μετάλλα. (more…)

Μεταναστευτικά ταξίδια των πουλιών

Για τους φίλους της άγριας ζωής:

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1oς όροφος, Αίθουσα Συνεδρίων) με θέμα «Μεταναστευτικά ταξίδια των πουλιών» από την Μαρία Παναγιωτοπούλου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ε.Ο.Ε. σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αέρα!

Tα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο όπως και το διοξείδιο του άνθρακα. Τα εμπορικά αεριωθούμενα αεροσκάφη παράγουν σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερα από 600 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Δείτε στο βίντεο μια εντυπωσιακή αλλά απειλητική εικόνα.

(more…)

Συνεχίζεται η μάχη για το Χωροταξικό του Τουρισμού. Υπόγραψε και εσύ!

Νέα προσπάθεια ΥΠΕΧΩΔΕ να περάσει το Χωροταξικό του Τουρισμού

Το ΥΠΕΧΩΔΕ όρισε νέα ημερομηνία ψηφοφορίας στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για το Χωροταξικό του Τουρισμού στις 4 Φεβρουαρίου 2009. (more…)

Νερό από τον … Ασωπό

Το μοιράζουν σήμερα Παρασκευή 16/1/09, στο Σύνταγμα, πολίτες από τη Βοιωτία (more…)

Πληθαίνουν οι προσπάθειες φίμωσης και εκφοβισμού ενεργών πολιτών

Καραβασίλη, Παντελόγλου, Κόλλιας, Κούνεβα τα πρόσφατα κρούσματα, καταγγέλλουνν οι Οικολόγοι Πράσινοι (more…)