Archive for the ‘ΠΥΡΗΝΙΚΑ’ Category

Βερολίνο: Ακτιβιστές κατά των πυρηνικών

Berlin Anti-nuclear activistsΠερίπου 50.000 ακτιβιστές κατά της πυρηνικής ενέργειας διαδήλωσαν χθες στο Βερολίνο, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, με αίτημα μια “πραγματική έξοδο από την πυρηνική ενέργεια”, σύμφωνα με τους διοργανωτές. (more…)

64 χρόνια πυρηνικής εποχής

xirosimaΣυμπληρώνονται αυτές τις μέρες 64 χρόνια από την είσοδο του πλανήτη στην πυρηνική εποχή. Μια είσοδο στην πυρηνική εποχή που έγινε με τραγικό τρόπο με τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των ατομικών βομβών που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.

Η δικαιολογία ήταν «για να σταματήσει ο πόλεμος». Όμως, η ήττα της Ιαπωνίας ήταν θέμα χρόνου. Οπότε, αυτό που μέτρησε κυρίως ήταν «οι μελλοντικές απώλειες Αμερικανών στρατιωτών μέχρι να παραδοθεί η Ιαπωνία», δηλαδή με άλλα λόγια (more…)

Για την ελευθερία του λόγου και της έρευνας

«Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες». Αυτό ορίζει η πρώτη παράγραφος του άρθρου 16 του Συντάγματός μας. Κάποιοι όμως φαίνεται πως το αμφισβητούν.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από πολιτικούς φορείς του ακροδεξιού και εθνικιστικού χώρου και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης να ελεγχθούν επιστήμονες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι για τις απόψεις τους ή για το αντικείμενο της έρευνάς τους. (more…)

Σκάνδαλο με το πυρηνικό εργοστάσιο Krümmel στη Γερμανία

Με αφορμή το τελευταίο συμβάν όπου τέθηκε πάλι αναγκαστικά εκτός λειτουργίας, το αντιπυρηνικό κίνημα ζητά για άλλη μια φορά την έξοδο της Γερμανίας από τη πυρηνική ενέργεια.
(more…)

Θυμάσαι το Τσέρνομπιλ; Θυμήσου το Τσέρνομπιλ!

23 χρόνια μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 4 της πυρηνικής μονάδας του Τσέρνομπιλ, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής.
Σήμερα παραμονή της μαύρης αυτής επετείου πραγματοιποιήθηκε εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους, απ’ όπου και οι φωτογραφίες.

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ
Να θυμήσουμε κάτι που πολύ ξεχνούν επειδή πέρασαν «τόσα χρόνια». Η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ μικρή μπροστά στο χρόνο που χρειάζεται για να απενεργοποιηθούν τα ραδιενεργά υλικά. Συγκλονιστικό είναι το σχετικό άρθρο του Χρήστου Μανώλα που δημοσιέυτηκε στις 1/4/2006 στην Εφημερίδα Τα Νέα. (more…)

23 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ

Η προσπάθεια του πυρηνικού λόμπι να ξεχάσουμε δεν θα περάσει, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι, που έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο και σε Βαλκανικό επίπεδο για την προώθηση της συνεργασίας, ώστε να αποτρέψουμε τα πυρηνικά σχέδια σε ολόκληρη την περιοχή.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Μαΐου 2009, συνάντηση με τα πράσινα κόμματα των Βαλκανίων.
(more…)

Τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό διωγμόν


Να πέσουν επιτέλους οι κουκούλες της υποκρισίας και της κοινωνικής αναλγησίας, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
(more…)

Ξεχάστηκε το Τσέρνομπιλ;


Αυτή την εντύπωση θα αποκόμιζε κανείς διαβάζοντας, 23 χρόνια μετά το γνωστό «ατύχημα», την πρόσφατη ανακοίνωση/πόρισμα κάποιων «Αθανάτων», της Ακαδημίας Αθηνών, σχετικά με το «ενεργειακό μείγμα», που κρίνεται ως ενδεικνυόμενο για τη χώρα μας!

Άρθρο του Ευθύμη Παπαδημητρίου

(more…)

Ξεκινά μεγάλο φορτίο πυρηνικών από Γαλλία για Ιαπωνία

Η πυρηνική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να προσφέρει λύση σε τίποτα, πόσο μάλλον στις κλιματικές αλλαγές, λέει η Greenpeace. (more…)

Πυρηνική Ακαδημία Αθηνών!

Το θεωρητικά ανώτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας προπαγανδίζει τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στην Ελλάδα
(more…)

Να σταματήσουν τα έργα στο Σέιχ Σου

Συλλογή υπογραφών από πρωτοβουλία πολιτών (more…)

Μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση στο Γκόρλεμπεν

Τριήμερες μάχες για το «φορτίο του θανάτου» σηματοδοτούν την αναγέννηση του αντιπυρηνικού κινήματος. Διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε το βίντεο:

(more…)

Βόμβα ουρανίου στο Απάτσι που έπεσε στην Κύμη

Αποκλεισμένη η περιοχή του δυστυχήματος ενώ ο στρατός επιχειρεί να τα «κουκουλώσει» (more…)

Η Ελλάδα φλερτάρει με τα πυρηνικά όπλα!


Απείχε από ψηφοφορία του ΟΗΕ για κατάργηση της δυνατότητας άμεσης εκτόξευσης (more…)

Έκρυψαν πυρηνικό ατύχημα!

Έκρηξη στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Κίνας αποκαλύπτει εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ (more…)

Μας προετοιμάζουν για πυρηνικό εργοστάσιο!

Πρόταση από το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής. Άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου. (more…)

Να υπογράψει η Ινδία τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών

Άρση του αποκλεισμού της θα σημάνει ουσιαστική αχρήστευση της ήδη καταπατημένης από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις Συνθήκης. (more…)

Αλληλεγγύη στους αντιπυρηνικούς διαδηλωτές στην Τουρκία

Η συγκέντρωση στα πλαίσια του διεθνούς κάμπινγκ Ecotopia στη Σινώπη διαλύθηκε από την αστυνομία και οι κατασκηνωτές εξαναγκάστηκαν να φύγουν αμέσως. (more…)

Η βρώμικη πυρηνική ενέργεια

Κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τρικαστέν οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη ενώ πολλοί κάτοικοι προμηθεύονται από τα φαρμακεία χάπια ιωδίου. (more…)

Η Σλοβενία προκαλεί πυρηνικό συναγερμό στην EE

Διαρροή ψυκτικού ανάγκασε τη Σλοβενία να κλείσει τελείως τον αντιδραστήρα στο μοναδικό της πυρηνικό εργοστάσιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως συνεχιζόταν η ψύξη και μετά το κλείσιμο, αλλά η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται να μην υπήρξε διαρροή στο περιβάλλον στο εργοστάσιο Krsko, που παρέχει ενέργεια στη Σλοβενία και στην Κροατία. Η Επιτροπή προειδοποίησε για το συμβάν και τα 27 Κράτη μέλη, σύμφωνα με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Ecurie για έκτακτα πυρηνικά συμβάντα (more…)

Οικολογικά αντι-βραβεία 2008

Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

(more…)

Πυρηνική ενέργεια- Μισές αλήθειες – μεγάλα ψέματα

19.05.08 Ας ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στην “πράσινη” πυρηνική ενέργεια, μια για πάντα

«Στόχος είναι η “πράσινη” ενέργεια και κατά την άποψή μου ορθά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει σε αυτή την κατηγορία και την πυρηνική ενέργεια».

Με τη φράση αυτή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που διατυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανεξάρτητα από το αν περιείχε αυθαίρετα δεδομένα (είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ενιαία θέση της Ε.Ε. στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, πολύ περισσότερο θέση με την οποία να θεωρείται πράσινη), άνοιξε και στην Ελλάδα η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. (more…)

Οι επιπτώσεις στην υγεία από τα πυρηνικά

                                                         Της Μαρίας Αρβανίτη – Σωτηροπούλου

Γιατρού, συγγραφέα, προέδρου της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής»)

Η έκθεση στην ακτινοβολία ενός ζώντος οργανισμού δημιουργεί προβλήματα υγείας τόσο στα άτομα που εκτέθηκαν σε αυτή όσο και τους απογόνους τους. Γενικά παρατηρούνται δυο κατηγορίες συνεπειών στην υγεία, οι στοχαστικές και οι μη στοχαστικές συνέπειες. Οι πρώτες χαρακτηρίζονται από μια τυχαιότητα και το μέγεθός τους είναι πάντα το μέγιστο δυνατόν. (more…)

Πυρηνικά: Όταν ο παραλογισμός (και τα συμφέροντα) υπερτερούν, η πυρηνική παράνοια επανέρχεται!

Όσο η ζήτηση για ενέργεια μεγαλώνει, γιγαντώνεται και το θράσος του πυρηνικού λόμπυ. Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τινάχτηκε παροδικά κατά … 10-12% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως προς το 2006, παγκόσμια μοναδικό συμβάν. Στην ΕΕ τα άλματα δεν υπερβαίνουν το 1,5% και το προηγούμενο μας το.. 4%. Ωστόσο δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τίποτα από εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά …κιμπάρικα και ..ρεαλιστικά, να  λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα μια κι έξω. Πυρηνικά, λοιπόν. (more…)

Υπουργική πυρηνικομανία!!

Όταν οι επαγγελματίες της πολιτικής είναι ή ημιμαθείς ή συντάσσονται με συμφέροντα, έχουμε δηλώσεις σαν του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη» ενέργεια.

Η άποψη μας συνολικά είναι: ΑΠΕ παντού και αθροιστικά, συμπαγή ή διάσπαρτα λελογισμένα, δηλ. εφεδρεία των Αιολ Πάρκων, με ηλιακά, βιομάζα, παλιρροϊκά τα πάντα ΑΣΧΕΤΩΣ ΚΟΣΤΟΥΣ, που θα φθίνει ούτως ή άλλως. Καμμία μορφή ενέργειας, συνυπολογιζομενου του “εξωτερικού”, συνολικού κόστους ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ των ΑΠΕ (με απορρύπανση αέρα, ωκεανών, εδάφους, διάθεση αποβλήτων κλπ). Χρήση των συμβατικών καυσίμων για σταθεροποίηση συχνότητας και μόνον και εφεδρείας μέλλοντος. Άστα να κάθονται. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ. Aδιαφορούμε για τους ιέρακες του πετρελαίου, του ουράνιου και των υδρογονανθράκων. Έρευνα στις ΑΠΕ για βελτίωση απόδοσης. Εξ Ενέργειας

nuclear-power-is-not-the-answer.pdf

26 Aπρίλη: Η ανάμνηση του εφιάλτη, Τσερνομπίλ

xirosima.jpg22 χρόνια από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ
Ας σκεφτούμε για λίγο …
τους εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι τώρα νεκρούς και ασθενείς
τις επιπτώσεις στη Ζωή και το Περιβάλλον που ακόμη δεν είδαμε

Ας αναρωτηθούμε … (more…)

Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει στα Bαλκάνια και τον κόσμο;

210408_01.jpg

Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων, Τρίτη 22 Απριλίου, 6:00μμ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ πριν 22 χρόνια άνοιξε με τον πιο τραγικό τρόπο τα μάτια της ανθρωπότητας μπροστά στον απερίγραπτο κίνδυνο που μπορεί να έχει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς. Αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν πρακτικά το σταμάτημα της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

(more…)

Διήμερο Φόρουμ για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό στην Αθήνα

Η ΜΚΟ «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» διοργανώνει ένα διήμερο Φόρουμ για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό στην Αθήνα, στις 15&16 Μαρτίου 2008, στην αίθουσα Γκίνη στο ΕΜΠ (Πολυτεχνείο). (more…)

Ο πρέσβης της Αλβανίας απέκρυψε τα σχέδια της χώρας του για πυρηνικό εργοστάσιο

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ, 200 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
Το ECOCORFU απέστειλε ανοιχτή επιστολή κατακρίνοντας τις δηλώσεις του Αλβανού πρέσβη αλλά και την στάση των τοπικών παραγόντων με τους οποίους ο κ. Μιναρόλι συνομίλησε, διότι “ελαφρά τη καρδία” απεδέχθησαν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του οι οποίες γνωρίζουμε καλά ότι δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα. (more…)

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση στις κλιματικές αλλαγές

260208_011.jpgΗ πυρηνική βιομηχανία ισχυρίζεται ότι η πυρηνική ενέργεια, ως πηγή με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος και της λύσης. Προφανώς, οι τεράστιες δαπάνες που θα απαιτηθούν, ο μεγάλος χρόνος κατασκευής νέων εργοστασίων, οι περιορισμένες δυνατότητές τους, η απειλή ατυχημάτων και η δυνατότητα κατασκευής οπλοστασίου είναι ψιλά γράμματα…

(more…)