Author Archive

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΛΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

                                                                                     Του Νίκου Τακόλα

Σήμερα γιορτάζεται διεθνώς η μέρα χωρίς αυτοκίνητο, ενώ η χώρα μας δεν το έχει καν αντιληφθεί. Η κίνηση με το ΙΧ δεν αφήνει περιθώριο να δει κανείς τη δωρεάν χρήση των αστικών λεωφορείων, τουλάχιστον.
Την Κυριακή 20.9.2009 πήραμε μέρος, σαν Ο-Π, στο θεματικό σαλόνι ecocars.gr SHOW. Παρουσιάστηκαν μη συμβατικά ποδήλατα και αυτοκίνητα, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου κλπ. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης,

(more…)

H Ρουμανία ανακαλύπτει την οικιακή οικολογία

Ή Πύλη του Δούναβη

Η Πύλη του Δούναβη

Η Ρουμανία είναι μια νέα χώρα τηε ΕΕ, χώρα ιστορική, με μεγάλη και παλιά Ελληνική παροικία και παρουσία. Σε πόλεις της, όπως η Βράιλα, η Οράντεα, το Ιάσιο το Ελληνικό στοιχείο είναι ακόμα εμφανές. Παρά την επιδρομή του Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού κεφαλαίου, η χώρα προσπαθεί να αμυνθεί και να περισώσει την προσωπικότητα της. Παρακάτω η επιδότηση οικιιακών συστημάτων που θα φέρουν τη χώρα να χρησιμοποιεί το 2020, 24% ΑΠΕ, ένα στόχο που και η χώρα μας οφείλει να καλύψει, χωρίς ικανοποιητικά δείγματα ακόμα.

(more…)

Ώδιναν μύες και …έτεκον Όρος – Μια απάντηση στη λασπολογία προς τους Ο-Π

 

Πώς ένα μικρό κόμμα, οι Ο-Π, κατάφερε να πάρει ένα εκλόγιμο ποσοστό στις Ευρωεκλογές; Πώς, χωρίς επαγγελματισμό, καταφέρνει να στέκεται όρθιο στη λαίλαπα των επιθέσεων; Πώς επιμένει σε «δυσάρεστες» για πολλούς θέσεις, ενώ βλέπει ότι «χάνει»; Πώς σε νομούς με ..μηδενική εκπροσώπηση πήρε χιλιάδες ψήφους; Πώς στέκεται χωρίς «συμπαγή» δομή; Πώς μιλάει για «πολιτική» οικολογία αντί να περιοριστεί στα ανώδυνα «φυσιολατρικά ιδεώδη»; Πώς καταφέρνει να ξεπερνά τις δηλητηριώδεις «φιλικές» πρακτικές; Πώς ξεπεράστηκε το οδυνηρό 1989;

 

(more…)

Ταυτότητες και ξενοφοβία- Μια οφειλόμενη θεωρητική απάντηση στο ρατσισμό

 

Του Πέτρου Θεοδωρίδη  (Πολιτικού επιστήμονα, συγγραφέα του βιβλίου ‘’Οι Μεταμορφώσεις της Ταυτότητας: Έθνος Νεωτερικοτητα και Εθνικιστικός Λόγος, Εκδόσεις Αντιγόνη ’’

 

 Παρατήρηση πρώτη:

 Η ξενοφοβία, ο φόβος του άλλου μάλλον, χαρακτηρίζει έτσι  κι αλλιώς τις ταυτότητες. Νομίζω ότι το αίσθημα της οικειότητας συντίθεται με το αίτημα της ταυτότητας, σαν με σταυροβελονιά. Η ταυτότητα  προσφέρει στο άτομο ένα  αίσθημα εμπιστοσύνης  στον κόσμο.

(more…)

Οικολογία και εναλλακτικές πολιτικές για την κοινωνία της πληροφορίας και του Internet

 


Ένα άρθρο του Χρήστου Ζουμπουλίδη, Νομικού, Μέλους Ο-Π
Ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες

Το σημερινό μοντέλο διαχείρισης της επιστημονικής γνώσης και της πολιτιστικής δημιουργίας παραμένει αγκυλωμένο σε νομικά και επιστημονικά πλαίσια άλλων εποχών, τα οποία σήμερα περισσότερο βάζουν εμπόδια παρά συντελούν στην πρόοδο της γνώσης και του πολιτισμού. (more…)

Ταξικότητα της ενέργειας και Οικολογία

Tου Νίκου Τακόλα Μηχ/γου Ηλ/γου MSc, MBA, Μέλους Ο-Π 

Μέσω κάποιου e-mail έφτασε στα χέρια μου, το εταιρικό όραμα της πολυεθνικής ΑΒΒ, για τις ΑΠΕ σε βάθος πενήντα χρόνων. Είναι ένα θαυμάσιο όραμα, που, μεταξύ άλλων, αντικαθιστά συμβατικές πηγές στερεών υδρογονανθράκων και πυρηνικών, με αιολική, υδραυλική και ηλιακή ενέργεια, 1200 GW!!! Σαν ΑΠΕ θα ορίσουμε το σύνολο των μορφών ενέργειας, γνωστών ή ..επερχόμενων, που είναι «πρακτικά» ανεξάντλητες στον πλανήτη και η χρήση τους δεν τον μολύνει ή δεν τον θέτει σε κίνδυνο. (more…)

Εκδήλωση αποχαιρετισμού της “Νέας Πορείας”

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009, 20:00 στο βιβλιοπωλείο IANOS, Αριστοτέλους 7, στη Θεσσαλονίκη.
(more…)

Τρόφιμα και Περιβάλλον

Η εισήγηση των Οικολόγων Πράσινων στο Συνέδριο “Τρόφιμα και Περιβάλλον” (more…)

Πεζός εναντίον τζιπ και μετά στο …εδώλιο

Οδηγός κατέφυγε στα δικαστήρια γιατί πεζός πάτησε πάνω στο καπό του παράνομα παρκαρισμένου τζιπ του σε πεζοδρόμιο. (more…)

Αλληλεγγύη στην Κωσταντίνα Κούνεβα


Δείτε γιατί έγινε η δολοφονική απόπειρα εναντίον της. Η εκμετάλλευση των εργολάβων καθαρισμού και το μεσαιωνικό καθεστώς δουλειάς των καθαριστριών, όπως το περιγράφει η πρόεδρος του σωματείου.
Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων (more…)

Καλή χρονιά …χωρίς ληστείες!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Βεβαίως, με την απαραίτητη περίσκεψη που απαιτούν οι καιροί…

«Ελαιόντειες» εταιρείες…


Μια παράδοξη συμμαχία: Κακλαμάνη- Βωβού- Παναθηναϊκού με ολίγον Σουφλιά.
(more…)

Στο 4,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι

Δημοσκόπηση της VPRC, που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Αλέξη και δημοσιεύτηκε στην Αυγή και στο TVXS δίνει 4,5% στους Οικολόγους Πράσινους. (more…)

Έκθεση ζωγραφικής και οικολογικό παραμύθι

Εκδήλωση στις 17.12.08 από την Οικολογική Κίνηση (more…)

4000 δέντρα προσφορά στο δάσος και την πόλη!

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς συμμετείχαν στην κυριακάτικη δενδροφύτευση στο Σέιχ Σου, με το επίκαιρο και συμβολικό σύνθημα «Ένας δέντρο για μια ζωή». (more…)

Ιερώνυμος: “Τα παιδιά μας δεν είναι εξαγριωμένα χωρίς λόγο”

Μια συνετή φωνή από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. (more…)

Υποχώρηση στην ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα

Ξεδοντιάστηκε το Ενεργειακό Πακέτο της Κομισιόν μπροστά στις πιέσεις κυβερνήσεων να προστατέψουν τις ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους. (more…)

Βρίσκει απήχηση η πρόταση για ψήφο στα 16!

Επανέρχονται οι Οικολόγοι Πράσινοι στην πρότασή τους για να δοθεί η δυνατότητα για ψήφο στους νέους από 16 ετών και στην Ελλάδα. Ήδη ο Τσίπρας υιοθέτησε την πρόταση. Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. (more…)

Οι νέοι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν λόγο -Ψήφο στα 16!

Μια ρηξικέλευθη πρόταση των Οικολόγων Πράσινων (more…)

Να γιατί πρέπει να επαναστατήσουν τα παιδιά μας

Δείτε γιατί πρέπει τα παιδιά – βατράχια να πηδήξουν από την κατσαρόλα, που βράζει το νερό…
Εμείς έχουμε ήδη βράσει μέσα σ’ αυτή, εδώ και καιρό. Εγώ τουλάχιστον έτσι νοιώθω.
Μακάρι εσείς να μην νοιώθετε έτσι…

Στέφανος

Κατεβάστε την παρουσίαση

Χρειαζόμαστε Ομαδική Ψυχοθεραπεία;

Κείμενο του Γιώργου Ροδαφηνού (more…)

Στο 3,2% οι Οικολόγοι Πράσινοι

Νέα διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του ΠΑΣΟΚ δείχνει η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB, που έγινε πριν από τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη.

Ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου της MRB Δ. Μαύρου

(more…)

Ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας

Έντονη ανησυχία για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (more…)

Χρεοκοπία του συστήματος λογοδοσίας της αστυνομίας

Καθώς συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία ζητά τη σαφή δέσμευση των αρχών στον τερματισμό της έκνομης και δυσανάλογης χρήσης βίας από αστυνομικούς. (more…)

Στρογγυλή τράπεζα κατά των διακρίσεων

Τη διοργανώνουν στις 11.12.08 το «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου» και το Κέντρο «ΑΝΤΙΓΟΝΗ».
Θέμα της τα θεσμικά ελλείμματα στην εφαρμογή θεμελιωδών δικαιωμάτων και τα πρακτικά προβλήματα διακρίσεων σε κρίσιμους τομείς της κοινωνικής ζωής. (more…)

Στη διαδήλωση και στην κηδεία

Μια καλή παρουσία είχαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Αλέξη.
Διαβάστε και τη επιστολή των μαθητών που μοιραζόταν στην κηδεία του Αλέξη. (more…)

Αναλάβατε τις πολιτικές ευθύνες σας!

OIKOLOGOI PRASINOI
Kαθιστική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο

Εσωτερικών, την Τετάρτη 1 μμ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνουν αύριο Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 13.00, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15) μια ειρηνική, καθιστική διαμαρτυρία, απαιτώντας να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη για την κρίση. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να προωθήσουν πολιτικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων και διάλογο για έξοδο από την κρίση. Προσκαλούν ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης να συμμετάσχουν σε αυτή τη εκδήλωση με το δικό τους τρόπο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε παθητικά την κλιμάκωση της κρίσης, χρειαζόμαστε πολιτικές λύσεις και αλλαγή.

Ζητάμε ο Αλέξης να αναγνωριστεί ως θύμα τρομοκρατικής πράξης και η κηδεία του να γίνει με δημόσια δαπάνη

Διαβάστε μια ψύχραιμη ανάλυση των γεγονότων και προτάσεις διεξόδου (more…)

Πορείες μαθητών

Παρότι κόμματα και οργανώσεις καλούν για συλαλλητήρια το απόγευμα, μαθητές από πολλές περιοχές συρρέουν από το πρωί στο κέντρο!
Τι συμβαίνει? Ξαναδείτε το «Μίσος» προτείνει ο Στέλιος Κούλογλου. (more…)

Έτοιμη η ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική ψηφοφορία τους για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών. Επικεφαλής ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και 2η η Μαρία Βασιλάκου.  Συνέδριο την Παρασκευή 5/12 στις 6:00 μμ στην Αθήνα. Πρώτη συζήτηση με θέμα «Η Πράσινη Απάντηση στην Οικονομική και Οικολογική Κρίση». (more…)